Bika - jedlá soda

edlou sodu asi není třeba zvlášť představovat - jistě ji všichni znáte jako součást prášku do pečiva nebo jako lék na pálení žáhy. Věděli jste ale, že jedlá soda (POZOR - NEZAMĚŇOVAT SE SODOU NA PRANÍ, jedná se o rozdílné látky!) má i mnohostranné uplatnění při ekologické péči o domácnost?

Můžete ji použít jako všestranný čistič a pohlcovač pachů. Krystalická struktura sody funguje jako jemné abrazivo (bez nebezpečí poškrábání povrchů), její mírná zásaditost napomáhá rozpouštět mastné kyseliny obsažené v kuchyňské nečistotě. Dokonce s ní můžete i hasit malé domácí požáry.

Soda bikarbona se teplem rozkládá na uhličitan sodný, vodu a oxid uhličitý, takže je maximálně ohleduplná k přírodě i našemu zdraví. Poprvé ji vyrobil v roce 1791 francouzský chemik Nicolas Leblanc pro pekárny.

0,00 Kč